Materiaalilähtöinen muotoilu

Aaltometri on materiaalilähtöinen konsepti, jonka tavoite on luoda edullinen ja helposti skaalautuva kevyt hyllyjärjestelmä esimerkiksi tuotteiden esillepanoon pop-up-kaupassa tai tapahtumissa.

Tämä toimii myös kevyenä tilanjakajana ja säilytysratkaisuna. Tätä voidaan tuottaa metritavarana, joten se on helposti skaalautuva. Pahvisena sen kestävyys on tietysti rajallinen, mutta keveyteensä nähden se kantaa ja kestää varsin hyvin. Pääasiallinen käyttökohde on tilapäiset esillepano- ja tilanjakamistarpeet.

Materiaalilähtöisessä suunnittelussa uuden tuotteen innoittajana on materiaali, kuten tässä aaltopahvi. Pahvi on arkipäiväinen, helposti saatavilla ja erittäin edullinen. Sen etuina on edullisuuden lisäksi jäykkyys, keveys ja kestävyys. Tässä tuotteessa on hyödynnetty aaltopahvin olemusta ja saatu aikaan kaunis ja käytännöllinen rakenne.

Materiaaleilla on omia ominaisuuksia ja niiden hyödyntäminen luovalla tavalla on tärkeää muotoilussa. Puun syyt, lasin heijastukset tai muovin elastisuus ovat sellaisia ominaisuuksia, joiden pitää resonoida tuotteen kanssa. Oikean materiaalin ja tuotantomenetelmän valinta on tärkeimpiä juttuja tuotekehityksessä. Siinä muotoilulla on iso rooli, joskin muutkin tekijät vaikuttavat. Toimeksianto voi olla myös materiaalilähtöinen, vaikkapa silloin, kun tilaajana on tiettyä konekantaa edustava tuotantolaitos.

Onko sinulla tarve suunnitella tuotetta materiaalilähtöisesti tai vaikkapa tietylle konekannalle? Ota yhteyttä niin ideoidaan yhdessä seuraava menestystuotteesi!