Tietoa meistä

vasemmalla Elisa Hartikka ja oikealla Sirpa Järvinen
vasemmalla Elisa Hartikka ja oikealla Sirpa Järvinen

Muotoilutoimisto • Printtituotteet • Cards & Posters

Meillä oli alkujaan muotoilutoimisto. Teimme teollista muotoilua ja graafista suunnittelua asiakkaillemme kahden hengen voimin. Oli kesä 2018, vuoden vanhassa firmassa hiljaista kuin huopatossutehtaalla ja mietimme mitä tekisimme. Sattumien kautta perustimme postikorttikustantamon ja aloimme myydä omaa korttimallistoa. Syntyi Hartikka Cards & Posters. 

Toimistomme sijaitsi AM Digipainon kanssa samassa rapussa, ja toimiva yhteistyö oli jo olemassa. Kortteja ostivat monet museot, ja heillä oli muitakin tarpeita. Meiltä kyseltiin yhtä sun toista printtituotetta, ja etsimme niille tuotantoväyliä. Usein esteenä olivat isot tilausmäärät, joten aloimme kehitellä itse tuotettavia tuotteita, jolloin tilausmäärät voisivat olla pienempiä. Asiakkaiksi on tullut myös taiteilijoita, jotka myyvät tuotteita omien kuvitusten kanssa, ja yrityksiä, jotka tarvitsevat  liikelahjoja tai jakotavaraa. Monille olemme saaneet toteuttaa myös muita painotuotteita. 

Asiakkaamme haluavat yleensä päästä helpommalla, ja sen voimme heille tarjota. Yleensä saamme asiakkaalta kuvat, tekstit ja toiveet, joista teemme ehdotuksen, muokkaamme toiveitten mukaan ja valmistamme tai valmistutamme painotuotteet. Joskus asiakkaalla on itsellään lähipaino, jossa he haluavat teettää painotyön, ja silloin tarjoamme vain suunnittelutyön. Vuosien mittaan korttikustannuksesta, graafisesta suunnittelusta, printtituotteista ja teollisesta muotoilusta on tullut sopiva sekoitus erilaisia töitä, jotka pitävät päivät sopivan täysinä. Yhteistyöpaino on edelleen sama, ja luottamus puolin ja toisin on vahva. Muitakin hyviä yhteistyökumppaneita on kertynyt aimo liuta. 

Näin jälkikäteen ajateltuna tämä oli varsin luonnollinen jatkumo: olen parikymppisenä ollut kirjapainossa kuskina, jolloin päätin lähteä opiskelemaan graafista suunnittelua. Myöhemmin opiskelin teollista muotoilua Aalto-yliopiston ja kuuden muun muotoilun huippuyliopiston välisessä Master of European Design -ohjelmassa. Tunnen painotekniikoita suunnittelijaksi ainakin riittävästi, suunnittelutöihin kokemusta ja osaamista on vähintäänkin paljon, ja näin pääsen toteuttamaan sekä omia visioitani että tuomaan toisia kuvantekijöitä esille. 

Nyt vuoden 2024 alusta lähtien meitä on jälleen kaksi, sillä Sirpa Järvinen liittyi joukkoon. Hän työskentelee sekä graafikkona että taiteilijana ja on teettänyt myyntiin tuotteita omista kuvituksistaan (kurkkaa Zirbaslife.fi !). Yhdessä keksimme vaikka ja mitä kivaa!

Elisa Hartikka